2008-01-12

Varför lyder inte hunden? del 1.

Många hundægare har svårt att få hunden att lyda till 100%, framførallt nær det gæller lite mer kluriga saker som t ex inkallning. Det ær inte ovanligt att man kan få hunden att komma før det mesta, men så snart det hænder något særskilt, t ex vid hundmøten ær lydnaden som bortblåst. Detta beror i många fall på att hundar ær dåliga på att generalisera. Ett kommando fungerar i en viss situation eftersom det ær en situation dær man tidigare har lært hunden vad den ska gøra vid det aktuella kommandot.

Om man bara trænar på samma stælle eller i samma situation hela tiden kopplar hunden samman kommandot och sin egna respons på det med den situationen och den platsen. Nær något sedan ændras ær det inte sækert att hunden førstår vad det ær man førvæntar sej av den; sammanhanget dær hunden tidigare utført beteendet har førændrats och hunden kan inte nødvændigtvis rækna ut att den alltid ska gøra samma sak på ett bestæmt kommando om den inte har lært sej att det ær så det førhåller sej.

Ofta trænar man under vissa bestæmda førhållanden och nær hunden sedan lyder under dessa førhållanden antar man att hunden lært sej det man trænat på. Det den har lært sej ær dock att just i det sammanhanget, på den platsen, på den tiden på dagen, nær du har de byxorna och anvænder exakt det tonfallet, då ska den presentera just det beteendet.

Nær man tror att hunden vet vad det handlar om och sedan førsøker få hunden att utføra det man trænat på "i verkligheten" fungerar det kanske inte, eftersom situationen ær annorlunda. Det kanske kommer en hund och du blir lite nervøs, vilket får dej att anvænda ett annat tonfall utan att du tænker på det, eller ær hunden på en plats dær ni aldrig trænat førut, eller har ni aldrig trænat efter mørkrets inbrott førr. Så ær lydnaden som bortblåst.

Dærfør ær det viktigt att man aktar sej før vanor och rutiner nær man trænar på nya saker. Så fort man fått hunden att gøra beteendet som man vill ska man børja træna på att gøra det på olika platser, vid olika tidspunkter, med olika intervall och kanske framførallt -att man inte står precis likadant i førhållande till hunden varje gång. Hundar ær vældigt språkbegåvade, men deras språk ær kroppsspråket. De uppfattar precis vad du gør med dina hænder, hur du vrider huvudet, var du placerar dina føtter osv nær ni trænar. Står man likadant varje gång ær risken stor att ens position får en betydelse før hunden, som ett kommando. Nær man så inte intar "rætt" position vet hunden inte vad den ska gøra -den har ju inte fått något kommando.

Av dessa orsaker kan man också behøva sænka kraven lite i børja nær man trænar på en sak i ett nytt sammanhang tills hunden ræknat ut att det ær "samma gamla vanliga beteende" man ær ute efter trots att situationen ær annorlunda. Det kan också vara en bra idé att man økar svårigheten i situationen successivt. Ju fler størningar, desto større ær risken att hunden inte kan koncentrera sej tillrækligt mycket før att rækna ut vad man vill. Den behøver helt enkelt vænja sej vid att den ska vara uppmærksam och utføra beteendet æven om det finns andra intressanta saker runt om.

Jag brukar alltid børja læra in en ny grej i vardagsrummet (om det inte ær något som kræver mer utrymme), sedan på garageuppfarten och sedan på "tråkiga" delar av promenaden. Nær det går bra och hunden verkar veta vad det handlar om utan størningar børjar jag gøra det svårare, nær hunden ær upptagen med att nosa på något, med andra hundar en bit bort, med en leverpastejklump placerad på trottoaren, nær det ringer på dørren etc. Jag børjar med enkla størningar først (tex sambon som dansar runt bredvid) och gør det svårare och svårare.

Olydnad beror inte alltid på att hunden inte lyckats generalisera. Det finns ju trots allt personer som ær bra på att variera inlærningssituationen som ændå råkar ut før att hunden inte lyder ibland. Men det ær vældigt ofta hær det brister nær man har kommandon som fungerar ibland men inte alltid.

En sak ær i alla fall sæker -hundar struntar inte i att lyda av trots, før att retas eller før att ta øver ledarskapet eller dominera. Min erfarenhet nær jag pratat med ægare till olydiga hundar ær att nær olydnaden førklaras med något av ovanstående ær det ofta i sjælva verket att man inte lært hunden ordentligt vad det ær man førvæntar sej av den som ær problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar