2008-01-24

Bokrecension: Alfasyndromet

Titel: Alfasyndromet -om ledarskap och rangordning hos hundar -vad det ær och inte ær

Førfattare: Anders Hallgren (2005)

Førlag: Tro-Fast ApS

Boken ær på 121 sidor och vældigt lættlæst. Den tar som titeln antyder upp æmnet ledarskap och dominans hos hundar och kan sægas vara lite av en reaktion mot den øverdrivna fokus på dominans som grasserat i vissa hundægar- och -trænarkretsar under senare år.

Den beskriver hur begreppet rangordning utvecklats och går igenom gruppdynamiken hos hundar i jæmførelse med de traditionella uppfattningarna runt rangordning och andra begrepp som ofta sætts i samband med rang. Bland annat tar han upp den roll dominans och rangordning har ur en biologisk synvinkel och førhållandet mellan aggression och dominans.

Dærefter går han igenom olika kritikpunkter mot begreppet rangordning, och tar upp att rangordningen bland hundar inte ær linjær som många antar. Han diskuterar andra førhållanden som kan påverka de reaktioner som tolkats som dominansyttringar som t ex territorium, ålder, fysisk- och mental styrka, samt resursinnehav. Han diskuterar huruvida detta i vissa fall snarare handlar om enkla konflikter utan samband med dominans. Han tittar också på vilka alternativ till den traditionella rangordningen som finns och føreslår att det som regel ær åldern som styr vem som ær den dominante i en grupp.

I boken tas också relationen mellan hundtræning och dominans upp och han tillbakavisar att många problematiska beteenden som t ex att morra, vakta mat och sovplats samt rædslor skulle bottna i ledarskapsproblem. Han menar att dessa problem har andra førklaringar. Han diskuterar också varfør det inte ær læmpligt att anvænda sej av straff i sitt umgænge med hundar.

Jag tycker boken ær bra. Har man læst mycket av Hallgren tidigare kommer det kanske inte så mycket nytt, men om man inte gjort det och bara ska læsa en av hans bøcker tycker jag det ær denna man ska satsa på. Det ær den som ær mest koncentrerad runt ett av de viktigaste æmnena i många hundægares øgon, næmligen det om ledarskapet.

Jag kan tycka att den ær lite ytlig och skulle gærna ha en mer djupgående analys på flera av de områden boken berør, men før førstagångshundægaren tycker jag den ær en utmærkt introduktion till hundars flockdynamik, inbørdes hierarkier och många andra nærliggande fenomen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar