2008-01-15

Inkallning 101

Inkallning ær enligt mej en av de allra viktigaste sakerna før en hund att kunna. Framaførallt naturligtvis om man har hunden løs ibland eller om man vill tævla, men æven som en sækerhetsanstaltning om hunden skulle råka komma løs æven om den normalt inte ær det. Det ær næmligen sådant som hænder då och då hur førsiktig man æn ær.

Det ær dock inte alltid så lætt att læra hunden att alltid komma nær man kallar på den. Många hundægare har problem med inkallning. Det vanligaste jag hør ær att hunden kommer før det mesta, men inte alltid, t ex om det kommer en annan hund eller om den får upp ett spår. Då ær lydnaden som bortblåst. Det ær naturligtvis vældigt jobbigt før hundægaren, eftersom man då aldrig kan vara sæker på att kunna kalla hunden till sej om det verkligen skulle behøvas.

Jag har privilegiet att ha ett fungerande inkall på båda mina hundar, men jag har också verkligen lagt ner massor av arbete på att få det. Dærfør tænkte jag att jag skulle berætta hur jag har trænat det, eftersom jag dessutom har vældigt stor tilltro till den metod jag anvænt mest. Nedan kommer beskrivningar av tre metoder jag anvænt, den førsta ær den jag anvænt mest och det ær den jag tycker ær i særklass den bæsta. Det ær en ganska typisk klickermetod, men man kan anvænda den æven utan klicker. De andra två ser jag mest som komplemet till den førsta och jag har anvænt dem før att få lite omvæxling och før att motivera hunden att komma till mej. Jag vet inte om de två ær særskilt effektiva var før sej.

Jag har primært trænat in en "fritidsinkallning", men men lite vidareutveckling kan dessa metoder æven anvændas som grundlag till en tævlingsinkallning. Det man i så fall behøver gøra ær først och fræmst att shejpa upp tempot och koppla ihop det med en snygg avslutning dær hunden placerar sej rætt i førhållande till føraren.

Inkallning 1

Med hunden løs eller i långlina

Låt hunden røra sej fritt (ev inom långlinans ræckvidd), stå och vænta på att hunden kommer till dej. Klicka då och beløna. Anvænder man lånlina bør man ha sele snarare æn halsband.

Sæg "fri" och låt igen hunden røra sej fritt. Om hunden inte vill gå ifrån førare, vænd ryggen till och ignorera i væntan på att den hittar på nåt annat.

Nær hunden gått ivæg, vænta igen på att den kommer. Gør ingenting før att uppmuntra den att komma. Klicka och beløna.

Sæg "fri" och låt åter hunden skøta sej sjælv. Gå ev några steg så att du inte står stilla på exakt samma stælle sjælv hela tiden. Upprepa sedan.

Nær hunden automatiskt kommer till en, koppla på kommando. Vænta dock med att sæga det tills hunden ær næstan helt framme så att den sækert kommer och inte hittar på nåt annat på vægen fram. Klicka och beløna nær den ær framme. Klicka ev redan nær hunden har någon meter kvar før att ytterligare motivera hunden att komma hela vægen fram før att få sin beløning. Om hunden avbryter på væg fram och gør något annat efter att man sagt kommandot ær det superviktigt att man stilla och tyst står kvar och væntar tills hunden kommer ændå, klickar och belønar nær den gør det. Hunden får inte misslyckas på det hær stadiet. Ett kommando ska alltid føljas av rætt beteende och dærpå beløning, hur længe man æn måste vænta. Det ær dærfør man ska vænta med kommandot tills man ær sæker på att hunden faktiskt kommer.

Sæg successivt kommandot allt tidigare, men det ska fortfarande inte sægas førræn man ær sæker på att hunden faktiskt kommer.

Nær man arbetat sej så långt att hunden kommer stabilt nær man sæger kommandot precis nær den børjat komma mot en ær det dags att gå vidare til næsta steg: Sæg kommandot innan hunden børjat komma mot en. Børja med att gøra det nær den inte håller på med något særskilt. Ær den inte upptagen med något annat ær chansen størst att den kommer att komma nær den hør kommandot.

Nær den kommer varje gång man sæger kommandot nær den inte håller på med något kan man øka svårighetsgraden successivt och børja kalla på den nær den ær upptagen med något. Gør det dock inte allt før svårt utan øka svårighetsgraden långsamt. Ropa bara om du tror att hunden kommer att lyda och alltså inte om den ær upptagen med något vældigt roligt eller spænnande i børjan.

Inkallning 2

med medhjælpare

Medhjælpare håller hunden

Førare springer ca 15-20 m bort (sætter sej eventuellt ner på huk med ryggen mot hunden)

Medhjælpare slæpper hund direkt førare sætter sej ned

Førare sæger "kom" nær hunden ær næstan helt framme.

Nær hunden ær framme klickar førare och belønar. Detta upprepas. Om hunden inte kommer direkt fram, klicka och beløna ændå nær den væl gør det. Att komma ska alltid føljas av beløning på det hær stadiet.

Sæg kommandot allt tidigare. Øka dock avståndet mellan kommando och att hunden ær framme i så små steg att hunden helt sækert kommer direkt fram till føraren nær kommandot fallit. Klicka ev redan nær hunden har någon meter kvar før att ytterligare motivera hunden att komma hela vægen fram.

Om man inledningsvis sitter och/eller ær vænd bort från hunden måste man lægga in ett steg dær man (eventuellt successivt) stæller sej upp och vænder sej mot hunden så att man tillslut står vænd mot hunden. Att sitta ner och/eller vænda ryggen till hunden tenderar att øka dess motivation att komma, men om hunden kommer ændå ær det effektivare att bara stå som vanligt.

Variant: Hundføraren blir stående medan medhjælpare tar med sej hunden och går 15-20 m bort från føraren. Førare sæger hundens namn før att få uppmærksamhet och medhjælpare slæpper hunden. Føraren sæger kommandot nær det ær sækert att hunden kommer att komma, klickar och belønar nær hunden kommit fram.

Inkallning 3

mellan 2 personer, man behøver två klickers om man klickar

Medhjælpare håller hund, førare springer en bit bort.

Medhjælpare slæpper hund och førare ropar "kom" nær hunden ær på væg, Klickar och belønar nær hunden ær framme.

Førare håller i hund, hjælpare springer några steg før att motivera hunden att følja efter.

Samtidigt som medhjælpare stannar slæpper førare hund.

Medhjælpare sæger kommando nær hunden helt sækert ær på væg, klickar och belønar nær hunden ær framme.

Medhjælpare håller hund, førare kallar på hunden.

Upprepa och låt hunden springa fram och tillbaka, sæg kommandot tidigare och tidigare nær den ær på vag.

Nær hunden springer stabilt mellan på kommando, låt ibland bli att sæga kommandot ibland. Beløna då bara de gånger hunden kommer nær man faktiskt sagt kommandot. Nær den ær framme hos den som inte ropat, vænta på att den vænder tillbaka mot den som senast sagt kommandot. Denne sæger då kommandot igen och klickar och belønar nær hunden kommer.

Som med allt annat ær det viktigt att man trænar inkallning på flera olika stællen. Det tar tid att læra in, så ta varje tillfælle i akt. Træna på det flera gånger varje runda. Om man har før vana att ha hunden løs, beløna den inledningsvis varje gång den kommer, oavsett om du tænkt træna på inkallning eller ej just då. Ju mer det lønar sej att komma till dej, desto effektivare kommer inkallningstræningen gå. Har den fått en beløning før att komma ska den dock inte få en till førræn den gett sej ivæg och gjort något annat på egen hand och sedan kommit tillbaka igen. Belønar man hunden kontinuerligt før att komma till en och stanna hos en ær det inte inkallning man trænar længre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar