2009-02-08

Kloner

Paret Otto har betalat drygt 1,2 milj kronor för att få sin döde hund Lancelot klonad. Lancelot, en gul labrador, (originalet) dog för ungefär ett år sedan, men paret hade fått hans DNA nedfruset när de fick veta att han var sjuk, eftersom de tänkte att det nog inom kort skulle bli möjligt att få sina husdjur klonade.

Nina och Edgar Otto, som redan innan den klonade valpen kom till huset, hade 9 hundar, 10 katter, flera får och papegojor, tyckte att Lancelet var unik. De tycker att Lancelot Encore, som klonen heter är precis som originalet som de älskade så högt. "I samma ögonblick som han kom hem till oss in tog han platsen som alfahanne över alla de andra djuren, precis som Lancelot var."

Valpen, som var 10 veckor när han kom från Korea till sitt nya hem (alfahane över alla de andra i den åldern -definitivt nåt alldeles speciellt om det stämmer), är tillverkad av ett företag som heter BioArts International. Det är första gången man klonar ett djur av kommersiella skäl, och om det finns fler som Ottofamiljen, lär det bli en inbringande affär att klona husdjur. Nina Otto säger "Det enda tråkiga med hundar är ju att deras liv är så korta. Vore det inte underbart om man kunde leva sitt liv med en och samma hund?"

Familjen köpte faktiskt möjligheten att få sin hund klonad på en budgivning mellan fem olika familjer enligt BioArts, och de är de första av sex klienter som för tillfället väntar på att få en klon, kan man läsa på CNN.

Fru Otto säger visserligen att de kommer älska den nya familjemedlemmen mycket även om han inte blir exakt som den gamle Lancelet, men jag har ändå på känn att kloningsäventyret kommer bli en besvikelse för dem. De har ju redan en massa hundar, så om Lancelot verkligen var så speciell att de ändå är villiga att betala millioner för att få honom klonad, så kommer väl inte vilken labrador som helst förslå?

Den nya valpen kommer ju oavsett DNA växa upp under helt andra förutsättningar än originalet, om inte annat för att vetenskapen om att han är speciell och förväntningarna på honom kommer påverka ägarnas och omgivningens beteende gentemot honom, oavsett om det sker medvetet eller ej. Han kommer därför oundvikligen att bli annorlunda i sitt beteende i jämförelse med Lancelot den äldre. Förmodligen inte mycket mer lik sin genetiska far än vilken som helst annan labradorvalp.

Om nu inte det är en tillräkligt stor besvikelse så har vi dessutom en stor sjukdomsrisk. Det är trots allt ganska många år nu som man har hållit på och klonat olika sorters djur och statistiken säger att klonerna inte har lika bra hälsa som normala djur. De har ofta medfödda defekter eller tendenser att utveckla sjukdomar som gör att de inte alls lever lika länge som de djur vars DNA man klonat. Lille Lancelot Encore går en mycket osäker framtid till mötes.

Kloning i all ära, men kommerciell kloning av husdjur kan knappast anses vara etiskt riktigt. Det finns redan allt för många hundar som föds på naturlig väg. Se bara på hur många omplaceringshundar det finns som behöver bra hem, för att inte tala om alla hundar som bara lämnats åt sitt öde och stryker omkring. Att klona redan existerade hundar istället för att ta en ny hund till sej, oavsett om det är en valp eller omplacering, är egosistiskt och oansvarigt. Det tillför inget positivt, men bidrar indirekt till att andra djur riskerar att lida.

Från Korea kommer även nyheten om att man för första gånge klonat hundar med stamceller. Även denna teknik räknar de inblandade parterna med att kommersialicera så att man bland annat ska kunna få en klon av sitt döda husdjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar