2009-02-16

Hunden äter inte ordentligt -Vad göra?

De flesta hundar æter det som serveras. Men så ær det inte før alla hundægare. Jag har sjælv en grand danois, och rasen ær økænd før att vara petig med maten. En del hundar ær faktiskt inte særskilt glada før mat, helt enkelt. De æter bara det som ær absolut nødvændigt før dem før att de ska klara sej.

Det ær ganska vanligt att unga hundar genomgår en eller flera perioder dær det inte har intresse før mat. Før oss ægare kan det vara ganska bekymrande eftersom hunden ær inne i en period dær den væxer mycket och det dærfør ær extra viktigt att den får rætt mængd næring och kalorier. Då ær det inte kul att stå med en matvægrare som ær tunn som en liten speta och krymper før varje dag som går.

Vad gør man då?
Først och fræmst måste man ju kolla att hunden inte ær sjuk. Matvægran ær trots allt ett vanligt sjukdomssymtom, så prata med en veterinær. Om hunden ær frisk ær førsta steget att se till att det inte ær før att den ær bortskæmd som den inte vill æta. Om man tidigare har førsøkt muta den att æta med något godare nær den tvekat, kan den ha lært sej att det kommer nåt godare i matskålen om man bara væntar. Hundar ær inte dumma.

I Danska Kennelklubbens medlemstidning HUNDEN (9:2008 s 33-34) finns några riktigt bra råd till den som vill få sin hund att æta lite mera. Børja med att se till att hunden verkligen ær hungrig. Du kanske ger den før mycket godis som beløning under dagen? En hund ær inte hungrig om den har ætit de senaste 8 timmarna, står det i HUNDEN. Låt maten bli stående framme i en halvtimme, och det som inte har blivit uppætet plockas sedan bort. Vænta 8-12 timmar tills du ger hunden mat igen. Inget godis under tiden.

Man kan också prova sej fram før att se om hunden føredrar att få sin mat serverad på något annat sætt æn det man brukar anvænda. Om du brukar ge hunden uppbløtt torrfoder, prova att ge det torrt istællet (men i så fall ær det vældigt viktigt att hunden har tillgång till massor av vatten), eller omvænt om du brukar ge maten torr. Du kan också øvervæga att byta foder, ev från torrfoder till burkmat, eftersom många hundar tycker burkmat ær godare.

Av samma anledning kan det vara en bra idé att gå øver till BARF-mat. Många hundar tycker det ær jættegott och nu før tiden behøver man inte stå och blanda sjælv bara før att man vill BARFa, det finns flera bra kommerciella mærken på marknaden om man tycker det ær besværligt att fixa på egen hand.

Ett annat alternativ ær att blanda ner lite færskt køtt i den vanliga maten før att det ska lukta lite mer intressant. Då ska man dock vara førsiktig så att man inte ger så mycket køtt att det førændrar proteinbalansen før mycket. I HUNDEN rekommenderas att man nøjer sej med en matsked hackat nøtkøtt eller motsvarande. Det ær tillræckligt før att maten ska smaka bættre.

Vissa hundar gillar helt enkelt inte att æta ur en skål. Prova att lægga maten på en flat tallrik eller ett fat istællet. Andra hundar æter hellre på kvællen eller under natten æn på dagen, så det kan också vara vært att prova att utfordra vid en annan tid æn man gjort innan.

En annan faktor som kan vara ett problem ær att hunden inte får tillræckligt med lugn och ro till att æta. Låt den vara ifred och se till att det inte finns något annat som konkurrerar om uppmærksamheten nær det ær matdags. Se eventuellt till att ungarna inte rænner runt och leker i samma rum.

Anvænder man burkmat kan man prova att værma upp den lite. Det gør att det luktar mer och lukten ær som bekant vigtig før hundar. Har man torrfoder kan det serveras med ljummet vatten istællet før svalt, det får samma effekt. Se gærna till att hunden ær i nærheten medan du førbereder maten, så att den verkligen hinner kænna den ljuvliga doften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar