2009-01-02

Cesar Millan-tankar

Det här är egentligen en text jag skrev i somras som jag av en eller annan anledning inte publicerat på svenska innan.

Jag har tänkt lite över Cesar Millans metoder och produkter, bland annat hans Illusion Collar. Är det han håller på med verkligen hundträning? Eller är det snarare oftast kontroll av hund (ofta med hjälp av smärta och obehag) han ägnar sej åt?

Jag tycker det verkar som om CM inte riktigt har styr på skillnaden mellan att träna hund och att bara kontrollera hunden. Illusion Collar är ett bra exempel. I produktinformationen på hans hemsida står det först att hundars aggressiva eller vilda beteende beror på brist på träning. Men senare står det att han och hans fru lagt märket till att hundägare gärna ville ha kontroll på sina hundar, men saknade verktyg till att kontroller dem. Därför uppfann de Illusion Collar.

Illusion Dog Training Collar, som produkten så fint heter, ska enligt produktinformationen ge hundägare maximal möjlighet att kontrollera hunden på promenaden. Själva syftet med detta halsband är egentligen bara att se till att ett stryphalsband hålls på plats högt uppe över nacken precis bakom öronen på hunden, så att man inte själv behöver mickla med att flytta upp det och hålla det uppe (de tenderar att kasa ner och hamna vid nackroten istället).

Strypkopplet i sin tur används sedan till att träna hunden, genom att korrigera felaktigt beteende genom att rycka till i kopplet. Anledningen till att Millan vill att halsbandet ska sitta så högt upp som möjligt är, som det står på hemsidan, att man inte får lika mycket kontroll över hunden om halsbandet sitter lågt. Det är nämligen vid nackroten hunden har flest (stöttande och skyddande) muskler. Om halsbandet sitter där kan hunden lägga mer kraft om den t ex försöker dra eller göra utfall, och en korrigering med strypkoppel känns inte lika mycket.

Tanken med Illusion Collar är helt enkelt att vi ska kunna korrigera ordentligt. Så att hunden känner det. Kopplet ska sitta högt så att hunden inte har några krafter att hålla emot med så att vi får kontroll över den, och det ska sitta där hunden är som känsligast så att hunden verkligen ska känna att vi korrigerar den.

Prova gärna att sätta en strypkedja om nacken på dej själv, precis under öronen där herr Cesar vill att vi ska ha hundens halsband och ryck lite lätt (låt inte någon annan göra det på dej, skaderisken är hög). Du kan se ungefär hur hårt du ska korrigera på Cesars hemsida som jag länkat till ovan. Det kommer att ge dej ett hum om hur effektivt det är att placera ett koppel just där. De anatomiska skillnaderna mellan hund och människa i detta området är inte så stora, så det känns ungefär likadant på hunden som det gör på dej.

Hur mycket träning är det egentligen i att använda den här uppfinningen? Vi har ju sett i många försök att inlärning hämmas av smärta, rädsla för smärta och annan form av stress. Stryphalsband är inte särskilt effektiva av bland annat den anledningen. De blir inte effektivare av att man placerar dem så att det gör mer ont på hunden.

Här är en liten undersökning:
Hur många hundägare har du sett som använder stryp, eller rycker i vanliga halsband för att korrigera hunden när den gör nåt den inte får? Hur många har du sett som använt det och på så vis fått hunden att sluta med sin ovana så att den senare har gått fint i koppel också i andra halsband och selar utan att dra? Hur många har du stött på som använt ryck-i-kopplet-metoden på sin hund i åratal utan att hunden har lärt sej att gå fint i kopplet utan att dra och göra utfall? Hur många hundägare går och rycker i kopplet gång på gång medan hunden oförtrutet drar vidare och ignorerar människan i andra änden? Det är helt enkelt inte en särskilt effektiv metod om man vill lära hunden att gå ordentligt.

Förstå mej inte fel; jag tvivlar inte en sekund på att hunden kommer att hålla sej på plats med ett Illusion Collar runt halsen. Men knappast för att den lär sej att gå fint. Den gör det eftersom:
1. Den kan inte dra särskilt mycket eftersom halsbandet är placerat som det är.
2. Den blir tvingad att följa människan, eftersom den inte kan göra något motstånd på grund av halsbandets placering.
3. Om hunden försöker att dra, gå åt ett annat håll, vänder på huvudet, stannar eller på annat sätt inte helt följer människan, dras halsbandet åt på ett ställe på halsen där det gör ont, och så kommer den att bli påmind om att det är säkrast att inte göra några rörelser som avviker, utan att hålla sej på sin plats.

Millans egna rekommendationer runt användning av Illusion Collar är att om hunden går för snabbt, eller du vill att den ska stanna, ska man rycka uppåt i kopplet, eftersom höjt huvud sänder en signal till hjärnan om att kroppen ska sluta röra sej framåt. Om hunden tittar på något den inte borde titta på, eller går åt fel håll, ska man rycka åt sidan så att den inte kan fortsätta titta men kommer ihåg att den ska gå ordentligt. Om hunden stannar ska man helt enkelt gå vidare, för då kommer hunden bli tvungen att följa med.

Var ligger träningen i det? Det är ju bara ett sätt att styra hunden på, som dessutom är mer smärtsamt än stryphalsband som sitter där de hamnar om man inte håller dem uppe.

Längst ner på sidan med produktinformationen finns även denna lilla varning:

"WARNING: If your dog's neck measures less than 13 inches at the base, or your dog weighs less than 18 lbs, you should NOT use the collar. The Illusion collar is not intended for puppies under one year of age. Dogs with any breathing problems, such as "pushed-in faces" that restrict breathing; dogs with trachea or throat problems, such as Pomeranians; and dogs with elongated, overly slender necks, such as Greyhounds, should NOT use the collar. Consult your local professional or veterinarian for further advice."

Det om något säger väl en del om att detta kanske inte är det bästa verktyget om man vill träna sin hund på ett säkert och skonsamt sätt. Den varningen är där av en anledning: Hundens nacke och hals är väldigt känslig och kommer lätt till skada, och den här produkten är väldigt kraftfull. Om den sitter bara en liten aning fel, eller används lite felaktigt, kan det få konsekvenser för hundens hälsa (känner du någon med en whiplash skada? –då vet du vad jag snackar om).

Är det verkligen en risk man vill ta? Vad tycker CM man ska göra om man råkar ha en av alla dessa hundar som inte kan använda Illusion Collar (lyckliga greyhounds och pomeranians)? Kan man träna dem med snällare metoder så borde man ju kunna göra det med andra hundar också –för han lär ju inte mena att det inte finns något hopp för folk med dessa raser. Är en person som kallar sej ”expert” verkligen seriös och trovärdig om han rekommenderar en sån metod? Kan man verkligen lita på honom bara för att han är i tv?

19 kommentarer:

  1. Enormt bra skrivet!!!

    SvaraRadera
  2. Jag har inte ens läst färdigt hela inlägget för jag blev så otroligt glad över att ha hittat någon som tycker som jag och som dessutom säger ifrån!
    Stå på dig, Ida, jag håller med dig!

    SvaraRadera
  3. Det e skillnad på motionera och diciplinera.... det är för att kunna korrigera dem med mindre kraft man har kopplen högre upp, inte för att dra så hunden stannar. Cesar är väldigt noga med att "ta och lätta" i kopplet.. visst funkar hans metod och hundarna trivs och mår bra av att få diciplin och bli balanserade!?.. finns tv- bevis...

    SvaraRadera
  4. anonym:
    problemet med halsbandet kvarstår. vad har motion med saken att gøra??

    tro inte på allt du ser på tv...

    SvaraRadera
  5. Men Cesar har de flesta lösa och de andra har han avslappnat i "halsbandet" som du kallar det.
    Han drar ju inte och sliter i det!
    Det e ju konstigt då om allt skulle vara ihopklippt som du påstår att hundägarna alltid blir så nöjda. Förresten är det ju upp till ägarna själva at bestämma om de vill ha kopplet eller inte, det är ju vad man själv tycker man ska använda!Han har kopplet högt upp för att minska trycket.. att behöva använda så lite kraft som möjligt och ändå få en reaktion!

    SvaraRadera
  6. "han drar inte i det"? har du sett filmklippet på hans hemsida som ger instruktioner om hur det ska anvændas? nog rycker och drar han i det.

    hur vet du att alla hundægare ær nøjda? tror du han vill att folk får veta om dem som inte ær nøjda? hur vet du att de fortsætter vara nøjda t ex ett år efter att cesar varit och "hjælpt" dem?

    varfør tror du man får en reaktion nær kopplet sitter dær trots att man bara lægger lite kraft? tænk nu efter lite.

    SvaraRadera
  7. du vet inget din Dansk!

    SvaraRadera
  8. anonym: din senaste kommentar bara måste publiceras, så intelligent och mogen som den ær. framførallt med tanke på att jag
    1) ær svensk
    2) ær ældre æn du
    3) har betydligt høgre utbildning och generellt vet betydligt mer æn du, inte minst om hundar.

    SvaraRadera
  9. Hej Ida, Vet inte hur jag hittade hit men gillade ditt inlägg.

    Tyvärr är många hundägare förbannat lata!! ge hunden en chans träna träna träna.

    Jag har sett 2avsnitt då CM trär på stackel över hundens hals. Och där han tydligt säger att hunden gnyr för att han är Calm submissive då han drar till. Jävla idiot.

    Har en terrier som varit hopplös i koppel.
    Efter massvis träning och övervägande skaffade jag ett stryp.

    Övervägde skadorna han får av att surra omkring och dra eller få ett stryp runt halsen.

    Kan tillägga att jag har tid för min hund men insåg att dragandet behövde få ett abrupt slut.

    Det tog 5min för min hund att fatta vinken. Jag behövde inte kapa huvudet på honom.Och han har EXTREM smärttröskel.

    Vi övade en vecka i stryp, hade ett par återfall men tillslut gav det sej.
    Gick genast tillbaks till hans vanliga puffiga:) halsband och idag 6månader senare har jag en hund som inte drar och är betydligt lugnare.

    Jag tror knappast det här fungerar på alla hundar.

    Som du säger, många faller tillbaks i samma mönster så fort strypet åker av.
    Så innan man sätter ett stryp på hunden tycker jag man ska ta sej en funderare om man tränat nog. Gå kurser och öva öva öva.

    En hund har inte samma smärttröskel som en människa utan bra högre.

    Så din jämförelse med strypet runt halsen är nog lite att ta i men klart fan är det obehagligt för hunden. Och självklart kan det skada hunden!!
    Men ett vanligt halsband du drar i nyper åt på ett enda ställe och det blir följder av det med (om int värre).

    Tyvärr kommer x antal hundägare köpa CM halsband för att det just är Ceasar Milan och allt han gör är sanningen.

    Huvudsaken som alltid är ju att hunden ska må och ha det bra.

    /Kram:)

    SvaraRadera
  10. Bra skrivet! Som test tog jag ett snöre mot halsen lite lätt för att testa.Inte hårt för så dum är jag inte.Kan bara konstatera att om någon satte på mig ett sånt kräkhalsband skulle inte jag heller dra..Det lär göra ont! Du kan lära en hund inte dra och annat med smärta men varför när det finns trevligare metoder?

    Min hund får bara ha bekväma halsband och bekväm sele(dock fästs kopplet fram) som är måttsydd.Med mitt lilla test så kan jag känna att jag valt rätt sätt.Inte hjälpmedel som ger smärta.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker CM är ganska bra och noggrann ändå som hundcoach, men va fasen, vi kan ju säga t ex att du har en 54kg rotteiler som är dominant, vi kan ju säga att han gör utfall mot bilar el va fasen som helst, Ska du då sätta på en sele på den (lilla) och korrigera honom med ett nej!??
    Jag kan förtå CM bakom tanken med det här halsbandet,men sen kan man ju även tänka att det hade varit värt att folk får hund (körkort) ,för många väljer raser osv dem inte klarar av att hantera osv (ens någon ras)

    SvaraRadera
  12. grejen är väl att man måste tänka sig för innan man skaffar hund. man skaffar sig inte en så stor hund om man inte kan hålla den och uppfostra den att inte göra utfall utan en massa hjälpmedel som riskerar att skada hunden. då har man valt en hund som inte matchar ens kompetens som hundägare.

    att försöka korrigera en hund som gör utfall med ett "nej" är tämligen lönlöst om man vill få hunden att sluta med beteendet på lång sikt, oavsett om det är en cavalier eller en rottis.

    när hunden väl gör utfall är den så uppslukad av situationen att vad du gör eller säger inte har någon betydelse. möjligen kan du få stopp på hunden genom obehag så att den kommer av sig, eller kan du dra hunden bort från situationen. men den lärs sig som regel inget av någon av de strategierna.

    vill du träna hunden att inte göra utfall i framtiden måste du vara förutseende och angripa situationen innan hunden hinner bli så upphetsad att den gör ett utfall.

    gör man det så behövs heller inga stryphalsband eller andra hjälpmedel (eller något nejande), utan man kan nöja sig med vanlig, enkel, trevlig positiv förstärkning. jag talar av erfarenhet här, eftersom jag själv har en 65 kg grand danois som gjorde utfall mot andra hundar hon mötte när jag fick henne.

    (och en dominant hund gör inte utfall mot bilar, eftersom bilar inte är hundar och således inte något hot mot hundens position i den sociala hierarkien)

    SvaraRadera
  13. Fick en stilla undran. Har ni som tycker att det är otrevligt att vara lite hårdhänt mot hunden någonsin sett hur en hund i högre rang går till väga när den bestämt vill säga ifrån gentemot en hund i lägre rang? Först morrar den och visar förmodligen lite tänder också, detta får inte den andra hunden att bli rädd, utan respektfullt förstå att beteendet inte uppskattades. Dessutom vet samma hund att om den inte lägger av nu så kommer det att smälla, dvs den ”högre” hunden kommer att göra ett kontrollerat och demonstrativt utfall mot den ”lägre” hunden. Och om den fortfarande inte lägger av så kommer den högre hunden att sätta tänderna runt den lägre hundens hals samtidigt som den läggs ned. Normalt går det inte så långt utan det räcker med varningen. Men hur vet då hunden att morret eller varningen betyder detta? Dels genom det inprogrammerade genetiska materialet, men också därför att den som valp har fått uppleva allt detta med sin mor. Och valpen blir inte förlägen eller ledsen när tiken tar i på detta sätt.

    Det jag vill få sagt med detta är att fysisk beröring/tillrättavisning ibland är på sin plats så länge det sker kontrollerat och på ett sätt som hunden förstår.
    Det värsta man som hundägare kan göra enligt mitt tycke är att först uppträda på ett sätt som gör att hunden tror att man vill att den ska stå högre i rang, och detta sker med vardagliga ”småsaker” som vem som äter först, vem som går först genom dörren, vem som ”äger” saker och ting i hemmet, med mycket mera. Och sedan när man intalat hunden att den ska vara högre i rang så blir man arg på hunden och tar i med hårdhandskarna, och rycker o sliter i kopplet, och kanske till råga på allt brottar ned hunden för att försöka få den att lyda. Detta gör hunden otroligt förvirrad och osäker.
    Problem uppstår när hundägare ser på CM och tror att de ska lyckas med samma resultat enbart genom att rycka i kopplet som han gör. Ryckandet för honom är bara en liten procent i hela processen, han gör detta vid exakt rätt tillfälle och EFTER att han förmedlat till hunden hur han vill att hunden ska uppföra sig.
    Jag är övertygad om att hans halsband fungerar mycket bra, men innan man får använda det borde man vara tvingad att läsa en bok i hur hundar fungerar och agerar sinsemellan.

    Sen tycker jag också att det är skillnad på dressyr och det som CM gör. (vet inte vad han kallar sina metoder men jag vill inte kalla det för dressyr) När man dresserar en hund ”lurar” man den ofta till vissa önskade beteenden. CM går till roten och får hunden att förstå att han står högre i rang.
    Dressyr är bra och kan åstadkomma väldigt bra resultat, men om man vill att hunden innerst inne i själen ska ha respekt och lojalitetet mot en själv så tror jag att man först måste börja med CM:s metoder innan man går över till dressyren, då är chanserna överhängande att man får den ”perfekta” hunden. Dock räcker det nog inte att bara kolla på hans program, utan det kräver djupare kunskap, tid och konsekvent beteende.

    Oj, blev visst ett långt inlägg. Detta inlägg är inte tänkt att provocera någon, utan bara mina egna tankar och erfarenheter som jag ville dela med mig av.

    SvaraRadera
  14. Om du läser övriga blogposter så tror jag det framgår ganska tydligt varför jag, och många med mej har den hållningen. därför går jag inte in på detaljerna ännu en gång.

    dina argument bygger på felaktiga antagenden om hur relationen mellan människa och hund ser ut och hur hundar lär. den hållning du förespråkar är vitt spridd i hundägarkretsar, men den är en följd av att man byggt antaganden på gammal forskning som utförts med metoder som inte varit adekvata för ämnet.

    som jag sagt tidigare i den här diskussionen, om du inte tror på det jag skriver i mina inlägg, så undersök forskningen (inte populärlitteraturen) de senaste 20 åren på egen hand.

    SvaraRadera
  15. Googlade runt lite och hittade hit.
    Ida, fruktansvärt bra skrivet!!!
    Och, suck vad trött jag är på allt tjöt om rang och hierarki inom hundvärlden som är så otroligt förelegat...

    SvaraRadera
  16. Sluta hitta fel och kom med egna lösningar...
    Alla hundar är olika individer och hans koppel är inte gjort för alla.

    Ska man kolla på vargflocken så är de styrda hela tiden på alfahanen och honan.
    De skulle aldrig sätta sig emot utan att få konsekvenser och det är därför cesar uppfunnit kopplet.
    Inte för att han vill plåga hundar utan han försöker efterlikna hundens ursprung och hur man skapar en balans där.

    Och ni som skriver att lita inte på allt ni ser på tv - men vi ska lita på er? Som kan hur mycket då?

    Vi lever i en tv värld idag så de flesta människor vet idag hur mycket man kan få med på 30 min.

    Alla är så himla bra på att klaga och trycka ner andra men själva är de långt ifrån att visa sin egna teori.

    Alla kan ha olika åsikter och här har ni min.
    Och jag tror på att alla mediamänniskor inte behövervara falska jämt - därav är jag glad att cesar kommit med sitt program som kan hjälpa de som tar sprutan och avlider sin hund bara för att ägaren gjort fel.

    Och där har ni en sak till det är ägaren som gör fel inte hunden!!!
    och det säger cesar jämt.

    SvaraRadera
  17. frida: du får naturligtvis tro på vem du vill. men jag tycker inte det är rimligt att du påstår att jag inte visar min egna teori. om du läser resten av mina inlägg och kommentarer så tror jag det blir ganska tydligt vad jag står för.

    du kan också ganska enkelt hitta belägg för min hållning om du bemödar dig med att titta på forskningen som finns runt hundträning och hundars beteende.

    mig veterligt har Milans metoder däremot väldigt lite grund i forskning -vilket du själv visar när du hänvisar till alfaparets kontroll över vargflocken och att det skulle vara den Milans metoder efterliknar och att det skulle vara relevant för hundträning.

    om du anser att vargens beteende är av relevans för hundägare skulle jag vilja rekommendera david mech's böcker om vargar. han är den främste forskaren på området, till skillnad från Milan,som så vitt jag vet inte själva har studerat vargar.

    jag skulle också vilja rekommendera boken dogs av coppinger och hundars och vargars beteende av worm christiansen för att få lite perspektiv på hur relevant a vargar överhuvud taget är när det gäller hundägare.

    jag har aldrig påstått att det inte skulle vara ägarens fel.

    och det heter avliva, inte avlida, FYI.

    SvaraRadera
  18. Hej!
    När vi fick vår hund gick hon på bakbenen och drog åt alla håll. Hon var då van vid halsband under sitt första år. Testade sele och plötsligt gick hon hur snällt som helst. Det var som ett mirakel och säkert otroligt ovanligt. Efter det kunde vi träna henne att vilja gå bredvid oss. Mycket beröm och godis har gått åt men det funkar.

    Vi måste få dem att vilja göra det vi vill annars är det grymt.

    SvaraRadera
  19. Många Cesarfans här. Jag var också ett tills jag fick veta att de program vi ser är klippta och anpassade till vår lagstiftning. Vi har inte sett så mycket av vad Cesar gör alltså. Hittade ett klipp på YouTube där Cesar ströp en "svår" hund och sa "se, nu är han lugn". Ja det är väl klart att hunden slutade vara motsträvig när den fick syrebrist och hjärnskador! Fy fan säger jag bara..

    SvaraRadera