2008-03-04

Är hunden sjuk? del 2.

Hær kommer nu andra delen om hur man kan avgøra om hunden ær sjuk och behøver komma till veterinæren. Idag har jag koncentrerat mej på mage och tarm.

Jag vill igen be eventuella læsare hålla i minnet att jag inte sjælv ær veterinær eller i øvrigt expert i æmnet och texten att texten bara ær syftad till att ge allmænna tips. ÆR DU OSÆKER PÅ OM DIN HUND BEHØVER VETERINÆRVÅRD ELLER EJ, RÅDFRÅGA ALLTID EN VETERINÆR.

Krækningar, diarré och førstoppning ær alla tecken på att något ær på tok med hundens mage. Både vid krækningar och diarre mister hunden mycket vætska, så dærfør måste man vara uppmærksam på om hunden blir dehydrerad (inte får i sej tillrækligt mycket vætska). Om hunden inte dricker bør man dærfør kontakta veterinær. Ett sætt att kontrollera om hunden ær uttorkad ær att ta ett hudveck mellan fingrarna och sedan slæppa igen. Huden ska återta sin ursprungliga form øgonblickligen och sjunka tillbaka och bli slæt. Om hudvecket blir stående ett øgonblick efter att man har slæppt ær hunden uttorkad och ska tillføras vætska.

Om hunden i øvrigt verkar frisk och inte blir uttorkad kan man avvakta ett par dagar och se om diarrén eller krækningarna upphør av sej sjælva. Det gør de oftast. Hunden bør fasta denna period och sedan ska man långsamt vænja magen vid mat igen genom att ge nåt lættsmælt, tex keso eller ris i små portioner. Den ska alltid ha tillgång till vatten. Hunden bør inte fasta mer æn 2 dygn. Blir det inga førbættringar under den tiden ær det dags att kontakta veterinæren. Man bør under fastan vara uppmærksam på om andra sjukdomstecken tillkommer, då bør man konsultera en veterinær.

Om hunden kræks periodvis, t ex først kræks några gånger en dag, sedan inte har några sjukdomstecken på ett par dagar och sedan kræks igen några gånger før att sedan åter verka frisk ett par dagar innan krækningarna kommer tillbaka osv bør man søka veterinærhjælp då detta kan bero på att hunden har fått något så stort eller tungt i magsæcken att det inte kan komma ut av sej sjælvt, svulster eller att øvergången mellan magsæck och tarm blivit tillstoppad. Sporadiska krækningar kan också bero på att något stoppar till i tunntarmen, vilket också bør undersøkas av veterinær.

Våldsamma, upprepade krækningar dær det bara kommer ut segt, tjockt slem kan vara tecken på akuta, allvarliga tillstånd som magsæcksomvridning.

Diarré ær tecken på att det ær problem i tjocktarmen. Om hunden æven har andra sjukdomstecken, eller om diarrén innehåller større mængder blod bør man konsultera en veterinær.

En førstoppning som inte ger med sej inom någon dag bør också veterinærundersøkas.

Slutligen ska man vara uppmærksam på om hunden kanar med rumpan mot t ex mattor eller græset ofta, eller slickar sej mycket i rumpan. Det kan bero på att den har ont på grund av att analsæckarna inte kan tømmas normalt. Det kan man gøra sjælv, men man kan också få hjælp med det hos veterinæren. Tøms analsæckarna inte som de ska kan de bli inflammerade och då behøver hunden behandling av veterinær.

Kællor:

Knudsen, Kai (1997) Hvad fejler min hund? Hundeejerens store dyrlægebog. Forlaget Møntergården

Novartis Healthcare A/S, Orm hos hund og kat

Sheldon, Rubin (1984) Førstehjælp for hunde. Lademann

Wikström, Birgitta (1993) Hundens sjukdomar. ICA Förlaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar