2008-09-16

7 goda råd till hundägare

Problembeteenden är den vanligaste orsaken till att unga hundar blir avlivade. Det är otroligt synd eftersom det i de allra flesta fall lätt går att undvika. Seattle Times publicerade en artikel för ett tag sedan med 7 lätta råd som kan förhindra beteendeproblem och på så vis rädda hundliv. Den är så bra att jag har sammanfattat och översatt den till svenska här.

1. Det ska börjas i tid. Det är viktigt att valpen blir socialiserad i en säker och kontrollerad miljö. Om en valp får många olika upplevelser med många olika personer, hundar, ljud och på olika platser etc, blir den lugnare som vuxen.

2. Om du inte började tidigt, börja nu. En undersökning visar att en av de största skillnaderna mellan hundar som hamnar i omplaceringscirkusen och hundar som stannar hos sin första ägare är träning. Statistiskt sett är det så att de som behåller sina hundar har gått på träning med dem. De hundar som blir omplacerade har inte fått så mycket träning. Det är lättare att leva tillsammans med en hund som kan gå fint i koppel och som kan ett minimum av regler och kommandon. Hundar blir inte för gamla för att lära sej vardagslydnad.

3. Motionera och aktivera din hund. Skällande, konstant kontaktsökande och andra vanliga ovanor är ofta tecken på att hunden inte får den aktivering den behöver. Ge hunden en ordentlig promenad varje dag, minst. Hundar blir fästa vide den som går runda med dem och det ger ett bättre förhållande till hunden. För många hundar är bara promenader inte tillräckligt. De behöver lek och mys också. Det är inte storleken som avgör hur mycket aktivering en hund behöver för att må bra. Några förhållandevis små racer, t ex jack russell, behöver förhållandevis mycket aktivering och motion, t om mer än vissa stora raser.

4. Låt hunden göra sej förtjänt av sin mat. Ge hunden ett kommando den kan och ge inte hunden maten förrän den gör det du ber den om. Använd principen ”något för något”. Det lär hunden att den ska lyssna på dej och lyda för att få det den vill ha.

5. Träna självkontroll. Det lär hunden att det lönar sej att vara snäll och hålla sej lugn. Välj ett beteende som är lätt och som hunden ofta gör, t ex sitta eller ligga. Belöna hunden varje gång den gör det valda beteendet spontant. Efter ett tag kommer hunden att börja erbjuda det beteendet när det är något den vill ha av dej istället för att hoppa, skälla eller liknande.

6. Försök att lösa små problem innan de blir stora. Låt inte en valp göra något som du inte vill att den ska göra när den blir vuxen. Ofta är det tillräckligt att ignorera oönskade beteenden, t ex genom att vända ryggen till eller lämna rummet, och belöna hunden när den gör något man gillar.

7. Sök hjälp om du behöver hjälp. En dålig vana är svårare att få bort ju längre hunden har haft den. Har du ett problem med din hund som du inte kan lösa på egen hand, kontakta en instruktör eller en veterinär som kan hjälpa till. Det är bättre än att bli tvungen att avliva hunden om några månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar